torsdag 4 april 2013

Stefan Löfven enhälligt kongressvald!Idag samlades kongressen för val till partiordförande. Stefan Löfven blev enhälligt vald av kongressens ombud från de totalt 26 socialdemokratiska partidistrikten. I salen befann sig även samtliga tidigare partiledare; Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt. Närvarande var även partiets främsta samarbetspartner LO, i form av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Ett starkare stöd från den socialdemokratiska folkrörelsen kan inte en partiordförande inte få. Med Stefan Löfven och de politiska beslut som ombuden arbetar fram under veckan bådar det endast gott inför framtiden.

Direkt efter valet äntrade Stefan Löfven talarstolen inför en fullsatt kongressal bestående av ombud, åhörare och hela den samlade pressen.

Stefan inledde med att tala om målet för socialdemokratin inom jämställdhetspolitiken. I ett konstaterande beskrev partiledaren hur arbetsmarknaden idag är skapad av män, för män. Den lön som kvinnor förlorar endast på grund utav sitt kön är stöld. Det är inte något som vi socialdemokrater accepterar. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och kommer därför alltid bekämpa ett ojämställt samhälle.

Partiordföranden gick även till hårt angrepp mot rasismen och förklarade att den skall belysas, bemötas och bekämpas, vilket är ett nog så viktigt besked i tid då Sverige har en migrationsminister som beskriver människor efter hår- och hudfärg.

Stefan Löfven rev ner applåder när har han beskrev att framtiden och lösningarna finns inom socialdemokratin, och inte hos borgerligheten som samlas för korvgrillning i en tid då arbetslösheten är uppe i svindlande 8 %. Socialdemokraterna kommer inte ge sig förens samtliga kommuner ser till att erbjuda rätt till heltid, och möjlighet till deltid.

Partiordföranden kom även med det viktiga beskedet att partiledningen går med på SSU:s 90-dagars garanti. Förslaget innebär att en ung arbetslös ungdom skall få hjälp från dag ett och få jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar:

- SSU sa, vi kan inte vänta. Och jag säger till er idag, ni har rätt. Det kan inte jag heller.

Beskedet från partiordföranden mottogs med stående ovationer från kongressens ombud och åhörare. 

Rekommenderad läsning: Alliansfritt Sverige 1 om jobbcoachning - nu med spa-behandling och filmvisning..., 2 om att Borgs 200 000 nya jobb tar en absurd vändning..., Martin Moberg 1 om att den ökande arbetslösheten är en allt större guldgruva för hugade privata s k jobbcoachföretag..., 2 om bra och viktigt med sysselsättningsmål, men glöm inte..., Halland(S) bloggen om att SSU i Halland driver på om 90-dagars garantin..., fler inlägg på NetRoots, den socialdemokratiska programkommissionens bloggPolitometern, läs även andra bloggares åsikter om politiksjukförsäkringenfas 3samhällekulturpersonligt,SocialdemokraternaRonnebyBlekingeIntressant?

Rekommenderad medialäsning: SVT Nyheter 12345 om de s k jobbcoachföretagen som skor sig på den ökande arbetslösheten..., 2 om att det ska löna sig att vara jobbcoach..., Aftonbladet 1 om fler s k inslag i jobbcoachfloran healing m m..., Expressen om handpåläggning..., Sebastian Ghafari, distriktsordförande, SSU Halland debattartikel i Hallands Nyheter om att passivitet drabbar unga värst...

Inga kommentarer: