söndag 25 november 2012

Hans Hoff: Sverige har inte råd med regeringens politik

I dag är över närmare 400 000 arbetslösa. Långtidsarbetslösheten har dubblerats och ungdomsarbetslös­heten ligger på rekordhöga 25 procent. I Halland stänger industrin ner sina verksamheter eller gör kraftiga neddragningar. För vare sig näringsliv eller medborgare är det någon större vits med att sötta sin tro till sittande och ansvarig regering.

Anledningen är regeringens brist på politik. Det finns inga initiativ till jobbskapande åtgärder. Svaret på alla problem är skattesänkningar, oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Man går från avdrag till avdrag och nu senast vill man genom läxläsningsavdrag dumpa tanken om en likvärdig skola.

Regeringens stora insats mot ungdomsarbetslösheten var sänkt arbetsgivaravgift till alla som anställer ungdomar under 26 år. Sänkningen har inte minskat ungdomsarbetslösheten. Det bekräftades av stats­ministern i en intervju i DN 4/4. När arbetsmarknadsministern fick samma fråga i riksdagen i våras, svarade hon att hennes utgångspunkt är att alltid dela statsministerns uppfattning. Inte heller sänkt krogmoms kommer att skapa fler jobb, som regeringen tror. Erfarenheterna från andra länder visar det motsatta. Och gjorda uppföljningar här hemma påvisar detta.

Svenska företag efterfrågar utbildad personal. Hälften av dem uppger sig ha svårt att rekrytera kompetenta medarbetare. Var femte företagare har tvingats tacka nej till order på grund av personalbrist. Det är allvarligt, dels för att arbetslösa inte får jobb, men också för att det leder till lägre tillväxt i Sverige.

Samtidigt har arbetsförmedlingen under senare år skickat in närmare 18 000 miljoner kronor av de pengar som regeringen och riksdagen avsatt för att minska arbetslösheten. Pengar som borde ha använts till att ge arbetslösa utbildning och företagen den personal de söker.

Det duger inte med att vara nöjd med att det ser värre ut i Grekland. Vi borde självfallet jämföra oss med länder som Tyskland, Nederländerna eller Norge. Och där klarar de matchen bättre, matchen som Borg sedan länge förlorat.

Sverige behöver en regering för morgondagen och framtidens Sverige. Den matchen kommer vi stenhårt ta mot den trötta moderatregeringen.

Hans Hoff, riksdagsledamot

Rekommenderad läsning: Peter Högberg om Astrid Lindgrens Vimmerby på väg bort från Småland...?, Ola Möller om här är en socialdemokrat som lyssnar..., Martin Moberg om den oroväckande tystnaden på bl a Arbetsförmedlingen och dess påverkan på samhällsutvecklingen..., fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens blogg, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: Aftonbladet 1, 2, Dagbladet, Dagens Nyheter, Expr 1, 2, GP, Länstidningen Östersund, NSD, RoD, SvD, Värmlands folkblad

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har aldrig sett eller ens förstått vad det är som Borg skulle vara så bra på!? Han har varit så överskattad att det saknar motstycke i modern tid. Han har misslyckats så grovt att det är svårt att förklara hur det gått till. Han och Reinfeldt MÅSTE straffas på något vis. Dom har ju monterat ned trygghet och samhälls funktioner som det tagit 100 år att bygga upp. Ska det verkligen inte gå att hitta ett brott där någonstans?

Lotta Trouble sa...

Till Unknown;
Det är sant att de har monterat ned trygghet och välfärd som det tagit 100 år att bygga upp, MEN det var precis det som de gick till val på!. "Arbetslinjen" heter det. Står klart och tydligt i alla program. Reinfeldt säger det i intervjuer (den berömda att föräldrar eller partner ska försörja en vid arbetslöshet tex).

Och folk har VALT denna politik.

Säga vad man vill om borgarna, men LJUGIT har de inte.