söndag 17 februari 2013

Lise-Lotte Benskjöld Olsson: Ett brev och ambition om 100 procent


Friskbrevet kom i förra veckan! "Din mammografiundersökning visade inga tecken på bröstcancer". Två veckors väntan är över och en stor lättnad infinner sig. Jag är alltid lite orolig när jag väntar på svaret, tror inte jag är ensam om det men trots det skulle jag aldrig få för mig att avstå från denna hälsoundersökning. Bättre att få besked i tid och kunna få behandling tänker jag, vill ju leva och njuta av allt man har framför sig!


Alla kvinnor i Halland från 40 års ålder erbjuds mammografi med 18-24 månaders mellanrum, trots det så är det 15 % som inte kommer på den erbjudna undersökningen. Det är ca 5 600 kvinnor i Halland som i och med det har en förhöjd risk att bröstcancern upptäcks för sent. Tidig upptäckt av bröstcancer innebär väldigt goda chanser att bli frisk.
(På 1177.se kan man läsa mer om bröstcancer)

Här finns behov att jobba mer offensivt och hitta nya sätt som gör att fler halländska kvinnor kommer till de erbjudna mammografiundersökningarna. Ett sätt skulle kunna vara sms-påminnelser, personliga kontakter mm. Det kan vara små insatser som ger stora förändringar, det glöms ofta bort i vardagen.

Målsättningen borde vara att 100 % av kvinnorna tar chansen att göra mammografi, för sin egen skull!
Lise-Lotte Bensköld-Olsson, regionråd

Rekommenderad läsning: Susanna Svensson om skattesnatteri i form av FAS 3 och jobbcoachning..., Monica Green om i Tibro kommun kräver S åtgärder för de arbetslösa..., FASORNA om att sysselsatta i FAS 3 efterlyses i Västra Sverige..., Martin Moberg om avhoppen som partisekreterare Kent Persson helst vill tala tyst o(m).

Rekommenderad medialäsning: Expressen om att Filippa Reinfeldts lösning är - bort med de sjuka..., Expressen ledare om att det kommer att bli värre på akuten..., Aftonbladet ledare om att strejk tvingar Filippa att lyssna, sjuksyrror...!, SVT:s Agenda om att ikväll debatterar sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)om sjukvårdskrisen i Stockholm..., Kommunalarbetaren om sjuka sjukförsäkringen...

Inga kommentarer: