måndag 15 april 2013

Hans Hoff: Regeringen har tappat greppet om arbetslösheten

Regeringen presenterade i dag sin vår proposition. Trots att vi har en mycket hög arbetslöshet i landet har regeringen inga förslag till hur den ska kunna pressas ner.

Över 400 000 människor i landet och 10 500 här i Halland saknar arbete och möjlighet att försörja sig. Det är ett hårt slag mot dem, men också mot välfärden i landet. Regeringen har helt tappat greppet över arbetslösheten och skyller på den internationella ekonomiska krisen. Det håller inte.

Andra länder i Europa lever under samma kris. Ändå är arbetslösheten i Österrike bara omkring 4 procent. Andra jämförbara länder som Nederländerna, Tyskland, Finland och Danmark har också lägre arbetslöshetssiffror än vi.

Samtidigt minskar regeringen på antalet utbildningsplatser i landet. Medan våra konkurrentländer ute i världen satsar på utbildning för att höja utbildningsnivån och därmed sin konkurrenskraft, sänker alliansregeringen våra utbildningsambitioner.

Sverige behöver en regering med en tydlig politik mot arbetslösheten. Socialdemokraterna har en sådan politik. Vi har slagit fast målet att ha den lägsta arbetslösheten inom EU till 2020. Vi har en lång lista på åtgärder för att nå målet. Sverige behöver en socialdemokratisk regering för att Sverige åter ska bli ett land med full sysselsättning.    


Rekommenderad läsning: Roger Jönsson om en fråga till Borg - var är verktygen...?, Martin Moberg om Borg som resignerar inför den ökande arbetslösheten..., SSU om att det är en tandlös budget mot ungdomsarbetslösheten..., Ola Möller om att Borg har gett upp..., Mario Matteoni om tolv orsaker till arbetslösheten i Sverige..., Unionen om att god vilja räcker inte..., German Bender om att Jan Björklund pekar med hela handen - men ständigt åt olika håll..., Göran Johansson om de uppenbara och allvarliga problemen på UD..., fler inlägg på NetRoots, den socialdemokratiska programkommissionens blogg, Politometern, läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkringen, fas 3, samhälle, kultur, personligt, Socialdemokraterna, Ronneby, Blekinge, Intressant?

Rekommenderad medialäsning: Göteborgs posten 1, GP2, SR 1, SR2, SR3, SR4, SR5, Metro, SVT 1, SVT2, RoD, Aftonbladet, SvD 1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN 1, DN2, Expr 1, Expr2, Expr3, Expr4, KvP, Gotlands Allehanda, Piteå-tidningen, Dagbladet, Skånskan, Dagens Arena 1, DA2

Inga kommentarer: