lördag 6 april 2013

Kongress 2013: (S) i Halland om beslutet kring vinster i välfärden


Under gårdagen behandlades många viktiga frågor. Bland annat har en fråga som fått mycket uppmärksamhet på kongressen under de senaste dagarna behandlats, nämligen ”vinster i välfärden”. Partistyrelsen presenterade under dagen ett kompromissförslag som fick stor uppslutning bland ombuden. Förslaget var en tydlig indikator på att en socialdemokratisk regering inte kommer acceptera att skattekronor missbrukas och försvinner ur välfärden. Fokus är på kvalité och att säkra verksamheterna i första hand samtidigt som vi står upp för människors valfrihet. 
Tydligt i beslutet är att vinstintresset inte ska vara styrande i välfärden, utan att kvalitetskrav ska gå främst. Alla medborgare förtjänar en trygg och långsiktigt stark välfärd. Det gör vi inte genom vinstförbud, men vi gör det genom begränsningar, tydliga direktiv och en politik där medborgarna sätts främst.
En ny sak som lyfts fram i beslutet är att kommuner och landsting ska få en stärkt roll när det kommer till inflytande över just välfärdsfrågorna. Men tydligt är också att staten också gemensamt med kommunerna bär ett ansvar. Allt hänger ihop och så bör även ansvaret fördelas.
Från Hallands delegation var Aida Hadziali, kommunråd i Halmstad, uppe och lyfte fram hur ordning och reda i välfärden ska byggas upp och organiseras. Aida lyfte upp vikten av ett starkt näringsliv samt lyfte upp flera viktiga lokala perspektiv i en diskussion som var väldigt viktig.
Efter många inlägg i talarstolen, med bred enighet och ett förslag med stor uppslutning, beslutade kongressen att bifalla partistyrelsens förslag. Förslaget som beslutades slår tydligt fast att vi står för en valfrihet som sätter medborgarna främst.
Rekommenderad läsning: Socialdemokraternas framtidskontrakt om de skrivningar som kompromissen bygger på..., Roger Jönsson om att nu är festen slut för vinsterna..., Sara Rudolfsson, Blekinge kongressdelegation om att det drar ihop sig..., Andreas Saleskog, Blekinge kongressdelegation om att Blekinge har fått gehör för bostäderna..., Jonni Karlberg, Blekinge kongressdelagation om kriminalpolitiken..., Martin Moberg om #skongress beslut om 90 dagars garantin och varför det är en investering på Sveriges framtid..., Karlssons retningar om miljardfiaskot...!, Göran Johansson om sätt stopp för det brutala utnyttjandet av människor...!, fler inlägg på NetRoots, den socialdemokratiska programkommissionens blogg, Politometern, läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkringen, fas 3, samhälle, kultur, personligt, Socialdemokraterna, Ronneby, Blekinge, Intressant?

Rekommenderad medialäsning: Markus Alexandersson, Blekinge kongressdelegation om att Blekinge ställer sig bakom partistyrelsens kompromissförlag..., DN 1, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladets kongressblogg, SvD 1, SvD2, SvD3, SVT Nyheter, MND, Dagens Industri, Dagens Nyheter, SR P4 Västerbotten, Arbetet, SR Ekot
 

Inga kommentarer: