lördag 6 april 2013

Kongressen 2013: Krister Mattsson om tredje dagen på kongressen


God morgon kamrater!!

Igår var det ett lite segt och sömndrucket gäng som äntrade plenisalen efter en sen torsdagskväll där vi ajournerade oss runt halv två.

Fredagsförmiddagen gick i jobbens tecken. Föga överraskande konstaterar vi att nyckeln till allt är att få så många som möjligt i arbete. (samtidigt som jag sitter och skriver det här lyssnar vi på en personlig favorit: Ibrahim Baylan) Under passet ”Fler jobb” var Hylte Arbetarekommuns riksdagskvinna Jennie Nilsson föredragande.

Under dagen fick vi besök av partikamrater hemifrån, Mensur Dushi, Patrik Nilsson och Ronny Löfqvist, speciellt roligt för mig var besöket av min son Emil som studerar här i Göteborg.
Eftermiddagen ägnades åt det som skulle välta den här kongressen, ”Ordning och reda i välfärden”. Oj vad media bedrog sig. Lejonparten av arbetet på en sådan här kongress görs faktiskt i alla våra temagrupper där vi lugnt och sansat kan diskutera och arbeta oss fram till bra förslag. Detta innebär INTE att kongressen toppstyrs.

Under detta passet gjordes ett uppehåll för ett gästframträdande av Norges statsminister Jens Stoltenberg, en oerhört karismatisk och inspirerande människa. Efter detta och middagsrast klev undertecknad upp i talarstolen och yrkade bifall till det nya framtagna förslaget.

Slutklämmen blev ”kamrater nu sparkar vi månglarna ur templet”, så fick vi in lite religion också. Efter detta tog Kongressen enhälligt det liggande förslaget.

Senare på kvällen tog vi beslut om partiprogrammet, kanske inte det som låter roligast men ett viktigt hantverk att utföra.

Under dagen var flera Halländska delegater uppe i talarstolen. Bl a Margit Bik och Aida Hadzialic.

Krister Mattsson


PS. Lite historia kan vara intressant. Läs gärna vad Enn Kokk skrivit om partiprogram från 1800-talet och framåt DS

Rekommenderad läsning: Socialdemokraternas framtidskontrakt om de skrivningar som kompromissen bygger på..., Roger Jönsson om att nu är festen slut för vinsterna..., Sara Rudolfsson, Blekinge kongressdelegation om att det drar ihop sig..., Andreas Saleskog, Blekinge kongressdelegation om att Blekinge har fått gehör för bostäderna..., Jonni Karlberg, Blekinge kongressdelagation om kriminalpolitiken..., Martin Moberg om #skongress beslut om 90 dagars garantin och varför det är en investering på Sveriges framtid..., 

Rekommenderad medialäsning: Markus Alexandersson, Blekinge kongressdelegation om att Blekinge ställer sig bakom partistyrelsens kompromissförlag..., DN 1DN2DN3AftonbladetAftonbladets kongressblogg,SvD 1SvD2SvD3SVT NyheterMNDDagens IndustriDagens NyheterSR P4 VästerbottenArbetetSR Ekot

Inga kommentarer: