onsdag 25 april 2012

Jennie Nilsson: Alliansens misslyckande måste brytas




Idag presenterade vi en del av vår vårbudget. Det är som sagt endast ett stycke ur en helhet men ett viktigt sådant. Arbetslösheten, inte minst bland de unga, är en avgörande faktor för hur väl vi rustar oss för morgondagen. Vi ligger illa till i en jämförelse konkurrensmässigt med andra jämbördiga länder, nu och även på sikt med rådande politik. Det är illa och beror på att Alliansens jobbpolitik är ett misslyckande.


Dagens besked om ett jobb- och utbildningskontrakt från oss är ett viktigt inslag i hur vi får fler i arbete. Bland de arbetslösa mellan 20-24 år är arbetslösheten bland de med gymnasial utbildning 16,0 %, det i sig illa nog. Men med de som står utan en komplett gymnasial utbildning är motsvarande siffra 38,8 %.


Alliansens politik har misslyckats. Arbetslösheten är fortsatt hög och medans halva regeringen skriker sänkta ungdomslöner och den andra är tyst så biter sig arbetslösheten allt hårdare fast. Chanserna till utbildning har man monterat ned och två tydliga exempel är Komvuxplatserna och platser för arbetsmarknadsutbildning. Inte konstigt att företagen saknar rätt kompetens och att 20 % av dem tvingas tacka nej till jobb och inkommande order på grund av kompetensbrist.
2006 låg utbildningstakten på Komvux runt 142 000 platser om året, idag är man nere på 85 000. När det gäller arbetsmarknadsutbildningar, alltså direkt kopplat till efterfrågan, låg vi 2006 på 45 000 platser men där har Alliansen skurit ned till knappt 20 000.
Dagens besked från oss Socialdemokrater går i en riktning där vi fokuserar på ansvar, både från samhälle men också som enskild individ. Vi ställer gärna krav men står också beredda att ge möjligheter.
Kortfattat bygger vår ide om detta jobb- och utbildningskontrakt på:

- Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid


- Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid

- Utbildning på heltid, vid komvux, yrkes-vux eller folkhögskola

- Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag

Vårt mål är att alla ska ha en gymnasieexamen. Vi vill hellre se satsningar på utbildning och kunskap som ger oss bra konkurrensförutsättningar än att vi hänvisar unga till en ny låglönemarknad. Sverige ska konkurrera med kunskap och kunnande, inte låga löner. Idag har vi tagit ännu ett steg mot en ny jobbpolitik signerad Socialdemokratin.
 
/Jennie Nilsson, talesperson i näringspolitiska frågor och riksdagsledamot från Halland

Halland(S)bloggen rekommenderar: Martin Moberg om utbildningskontraktet, Alliansfritt Sverige om att arbetsmarknadsministern har avsiktligt svårt med siffrorna, Monica Green om utbildning för fler jobb, Tord Oscarsson om S förslag om utbildningskontrakt för unga, Alliansfritt Sverige om att moderaterna visste om att Serafen var undervärderat, Peter Högberg om att det handlar om utbildning om jobben ska ska till, HBT-sossen om utbildningskontrakt, Monica Green om hellre sammanhållen skola än en sorteringsskola, Göran Johansson om att regeringens arbetslinje finns inte, Tokmoderaten om mitt i allt eehhh, ahhh, ööhh...., Martin Mobergs betraktelser om ideologiska skygglappar ko(m)binerat med tystnad, Ingvar Persson på Ab:s ledarblogg om välkommen tillbaka Sanna Rayman,

Media: DN, DN2SVD1, SVD2, SVT1, SVT2, SVT3, SR, AB, EXPR1, EXPR2, GP, ETC, AIP, ROD, Nyheter24, DI,         

1 kommentar:

sperrling sa...

statistiska centralbyrån borde gå ut med en undersökning på hela svenska folkets åsikter om kapitalismen och hur man ser på pengarna och dessutom då om man skulle hellre få ut lönen i natura, dvs en säck potatis mot ett gott ufört arbete. var ligger skillnaden mellan svenskarnas seende på det utförda arbetet och om kapitlismen hindrar arbetaren till att utföra det rätt.