söndag 6 maj 2012

Adnan Dibrani: Borg och Persson tävlar i siffertrixande

För ett tag sedan skrev jag här på bloggen om Borgs siffertrixeri för att dölja hur den egna politiken misslyckats kring jobben. Vad jag då inte visste var att den nya partisekreteraren Kent Persson skulle komma att bli hans överman. Siffertrixeriet är numera ett signum för vad de nya Moderaterna egentligen står för.

Partisekreteraren skriver på sin blogg att beräkningar visar på hur Socialdemokrations jobbpolitik hotar 14 000 jobb för unga. Två dagar senare toppar man sina utspel med att det istället handlar om 25 000 jobb. Allt på 48 timmar.

Här finns två stora problem. För det första så trixar man så vanskligt och märkligt med siffrorna att de självklart redan där tappat all sin trovärdighet. Och för det andra så stämmer ju inte påståendet, om vi ska prata om jobb som hotas så är ju Moderaterna den allra främsta företrädaren tillsammans med sina kolleger i minoritetsregeringen.

Ta den sänkta restaurangmomsen som exempel. Även här trixade man med hur många jobb det skulle handla om, från 19 000 och sen med många korrigeringar, för att slutligen landa på 3 000 jobb kanske möjligtvis och ja det får vi se. Sanningen är att om det nu då blir de där kanske 3 000 jobb till en kostnad på över 5 miljarder så kostar de vart och ett 1 500 000. Bra jobbpolitik? Nej!

Att erbjuda skatterabatt för redan anställda ungdomar, svindyr sänkning av restaurangmomsen och möjligen sänkta ingångslöner är alltså den moderatledda minoritetregeringens modell. Mot detta står en ansvarsfull jobbpolitik från oss Socialdemokrateter med fokus på utbildning och anställningsbarhet.

200 000 garanterade sommarjobb, jobb- och utbildningskontrakt, traineeplatser, skatterabatt för de som får jobb men har försörjningsstöd, ökade anslag till utbildning som Komvux och en rad satsningar på näringingslivet. Det är en politik för jobb det.

Så medans vi bygger vår politik så får väl Borg och den siffertrixande partisekreteraren fortsätta tävla om vem som är bäst i den grenen. För i jobbfrågan har de inte en chans.

Lästips: Peter Johansson med ett underhållande inlägg inför kvällens debatt. Och Peter Högberg slits mellan debatten och fotbollen men här skrivs det kloka ord.

Media: SVD, SVT, SR, DN.   

Inga kommentarer: