lördag 5 maj 2012

Jana Nilsson: Den enda chansens politik

Ikväll klockan 20.00 är det partiledardebatt. Jobben kommer vara i fokus och två helt olika typer av politiska modeller kommer att stå mot varandra. Kunskapsbaserad jobbpolitik eller skatterabatterad kortsiktighetspolitik. Socialdemokrations lösningar mot den moderatledda minoritetregeringens.

Bilden nedan är från ett besök där den moderatledda minoritetregeringen, med Reinfeldt i spetsen, besökte en livsmedelsbutik i veckan. Den unga tjejen på bilden får mig att tänka på hur regeringens politik är utformad. Det handlar om en enda chansens politik, varken mer eller mindre.Forskningen är entydig. Den allra bästa lösningen för att lämna marginalisering i vuxen ålder, eller att bli anställningsbar för den delen, är höjd utbildningsnivå. För samhället är det smart att investera i  människor i utbildning och det skapar förutsättningar för att bli anställningsbar som sagt. Därför är det så obehagligt hur Reinfeldt och Borg sedan 2006 skurit ned på utbildningsplatser och möjligheter för folk att få just den chansen och möjligheten.Jämfört med 2006 så ligger idag komvuxplatserna på en så låg niva att 60 000 platser försvunnit. Man kan också uttrycka det som att sedan valet 2006 så är det totalt 176 829 svenskar som inte har fått en andra chans. Så många blir det om man lägger ihop de försvunna komvux-platserna när en moderatledd minoritetsregering får styra. Så fungerarar den enda chansens politik.

Och det är ikväll dessa alternativ ska förtydligas och ställas mot varandra.

Halland(S)bloggen rekommenderar: Helena Ericsson om flitiga bloggare, Martin Moberg om vad en långsiktig skolpolitik innebär,   Peter Andersson om barnfattigdomen och att ompröva bort ett förtroende, FASAN om livet och Fas 3, Peter Högberg om gatubarn, korruption och storleken på kondomer,   Tokmoderaten om att ett gäng girigbukar tömmer Globen, Peter Andersson om opinioner, riksdagsspärrar och regeringsfrågan, Martin Moberg om Löfvens tal på Lärarnas Riksförbunds kongress igår eftermiddag, interasistmen.se om ett klavertramp signerat Ahlmqvist (sd), Heléne Björklund om att synliggöra konsten.

Media: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SR, SVT, AB1, AB2, AB3, EXPRGT.    

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men det finns dom som inte vill plugga som är unga. Skall S alltså tvångsrekrytera dom till komvux? Det låter ju inte bra.

Halland x 12 sa...

Utan en gymnasieutbildning är man inte anställningsbar. Det är också en skyldighet att skaffa sig en grundläggande anställningsbarhet om man förväntar sig ersättningar av olika slag från samhället. Men viktigast av allt, vi ska utbilda för det som är framtidens arbetsmarknad.

Cernaman sa...

EN färsk rapport om grundläggande anställningsbarhet kan laddas den här.

http://www.fouvasternorrland.se/Filer/Rapporter/2012-3Grundlaggande-anstallningsbarhet.pdf

Cernaman sa...

EN färsk rapport om grundläggande anställningsbarhet kan laddas den här.

http://www.fouvasternorrland.se/Filer/Rapporter/2012-3Grundlaggande-anstallningsbarhet.pdf