tisdag 22 maj 2012

Aida Hadzialic: Friskolorna dränerar våra gymnasier

Igår eftermiddag var jag på Sturegymnasiet här i Halmstad. Där arrangerade de båda lärarfacken en hearing med anledning av de planerade storbesparingarna på gymnasieskolan. Oroliga lärare och elever hade samlats för att få besked från politiker i kommunen om hur man ser på frågan. Jag delar verkligen deras oro och kan bara slå fast att vi motsätter oss oansvariga besparingar på en redan hårt ansatt gymnasieskola. Vi kommer rösta nej till besparingarna.

Moderaterna med stödpartier tänker alltså varsla 70 gymnasielärare i Halmstad. Vi har länge varnat för att den borgerliga skolpolitiken skulle utarma Halmstads gymnasieskola och i dag är vi där.

Moderaterna, Folkpartiet och de övriga högerpartierna har ivrigt bejakat etableringen av fler och fler fristående skolor i Halmstad. I dagsläget har de över 20 procent av den så kallade ”gymnasiemarknaden” i Halmstad och den siffran förväntas bara öka.
Samtidigt har rapporter visat att den kommunala gymnasieskolan håller betydligt bättre kvalitet än friskolorna, på område efter område. Bland annat ifråga om betyg, lärartäthet och andelen behöriga lärare.


Dessvärre ser vi sedan länge hur friskolorna tar resurser från den kommunala skolan. Förra året kostade friskolorna kommunen cirka 10 miljoner kronor, vilket är pengar som kunde ha använts i den kommunala skolan. Fortsätter den här negativa trenden är det enbart en fråga om tid innan någon av Sture-, Sannarps- eller Kattegattgymnasiet måste läggas ner. Detta har vi också klargjort utan att få respons hos de borgerliga partierna.

Vi menar alltså att den förda borgerliga friskolepolitiken är en viktig orsak till varför våra gymnasieskolor nu dräneras. Friskolebejakandet skapar helt enkelt en omfördelning från våra kommunala gymnasieskolor till friskolorna, vilket i slutänden drabbar elever och lärare.

Moderaten Dag Hultefors försökte igår få det att framstå som om vi vore emot valfrihet och även friskolor. Det stämmer inte, vi bejakar båda men vi behöver ett system som ger våra kommuninvånare valuta för skatteintäkterna och där skolan håller hög kvalité.
Avgörande för skolan är lärarna. De är ryggraden i skolan och de som gör skillnad när det kommer till kvalité och uppnådda resultat. Politikens uppgift är att ge dem de bästa förutsättningarna för att klara av det uppdraget. Det omöjliggör det moderatledda styret med sina storbesparingar. Vi har högre ambitioner och vill ge lärarna förutsättningar för att utöva sitt viktiga och avgörande arbete.
I eftermiddag arrangerar gymnasieelever en demonstration på Stora Torg innan kvällens Kommunfullmäktigemöte. Jag delar våra gymnasieungdomars oro och är imponerad av deras engagemang. Självfallet kommer även jag vara på plats.

Halland(S)bloggen rekommenderar: Peter Andersson om att det här är ingen regering i människors vardag, Social Aktion Nu om unga som serverar soppa i protest mot fattigsamhället, Alliansfritt Sverige om att Engström och Kristersson är nöjda med otryggheten, Solrosuppropet om att Axén upprepar sig igen och igen..., Markus Mattila om Kristersson som tycker att sjukförsäkringen är tryggare än tidigare..., Löntagarbloggen om att Sverige idag har en undermålig a-kassa, Peter Johansson om + 10 öre på skatten är skolan värd, Staffan Lindström om en bra dag trots allt, Martin Moberg om vad som är skolans viktigaste uppgift.

MediaArbetarbladet, Ab, AiP, Dagens Arena, Piteå-tidningen, Östran, Värmlands folkblad, Länstidningen, SR 1, 2, TCO-tidningen, Västerbottens folkblad, Dagbladet, Sydöstran, Norrländska socialdemokraten 1, 2

2 kommentarer:

Markmeister sa...

Tackar för rekommendationen!

Sandlyckan sa...

Det är alltså så att eleverna som går i friskolor kostar 10 miljoner mer än om de hade gått i kommunal skola?