måndag 28 maj 2012

Ronny Löfquist: Barnomsorg på obekväm arbetstid - men inte i Hylte!

Nyligen fattade riksdagen ett beslut som kommer att underlätta vardagen för många småbarnsföräldrar i landet. På ett socialdemokratiskt initiativ beslutade en majoritet att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag till stimulansbidrag så att kommunerna i ökad utsträckning kan erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Mot förslaget röstade Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Enligt ordföranden i utbildningsutskottet Margareta Pålsson (M) är det osäkert om det finns behov av barnomsorg.


I Hylte Kommun går borgerligheten ännu längre. Vi socialdemokrater har motionerat till fullmäktige om att undersöka möjligheterna och förutsättningarna för att införa barnomsorg på obekväm arbetstid. En enig borgerlighet beslutade i kommunstyrelsen att förslaget ska avslås, med hänvisning till att det inte finns något behov. Hur kan man veta det utan att fråga ens fråga kommunens föräldrar?

I takt med att samhället har förändrats är idag många arbeten förlagda utanför 7-16.Hyltes arbetsmarknad består till stor del av verkstads och pappersindustri. I offentlig sektor har vi många arbetstillfällen inom vård och omsorg. Många av dessa arbetstillfällen har tider som är obekväma. Vår grannkommun Halmstad erbjuder barnomsorg på obekväm tid. Laholm och Falkenberg har konstaterat att behov finns och jobbar för att införa den utökade servicen.

Med det borgerliga styret i Hylte Kommun kommer föräldrarna även i fortsättningen få anpassa sina arbetstider till dagis öppettider. Man får fixa med annan barnvakt, gå ner i arbetstid eller tacka nej till jobb. Slutligen ska det bli intressant hur Hyltealliansen kommer att hantera ett kommande statligt stimulansbidrag. Jag utgår från att man inte kommer att söka bidraget då det tydligen inte finns något behov. Eller är det så att behovet kommer om någon annan betalar?

Ronny Löfquist (S)
Oppositionsråd i Hylte Kommun

Halland(S)bloggen rekommenderar: Ledarskribenten Marianne Holm påstår att pengar som finns inte finns, Martin Moberg om högern, det fria skolvalet och vinsterna, Marika Lindgren Åsbrink om hur regeringen gjort människor fattigare, Eva Franchell om hur man väljer den bästa skolan, Staffan Lindström med en ode till Kålle, Sebastian Stenholm om så ska en räka skalas enligt Reinfeldt och Borg,

Media: DN1, SVD1, SVD2, SVD3, SR, AB,     

Inga kommentarer: