måndag 7 maj 2012

Hans Hoff: Ser inte regeringen verkligheten?

Föräldrar oroar sig allt mer för hur det står till med den svenska skolan och de ständigt kommande larmrapporterna. De föräldrar med lite äldre barn undrar hur just deras barn ska få plats i vårt samhälle där 1/4 av de under 25 är utan arbete. Företagen letar efter arbetskraft men får avstå order för att det inte finns utbildad kompetens. Långtidsarbetslösheten är alarmerande och runt 30 000 medborgare är nu inlåsta i Fas3. 400 000 av landets medborgare är inte i jobb.

I en TV - studio står dock statsministern och de övriga partiledarna i den moderatledda minoritetsregeringen och ler ikapp. De är faktiskt väldigt nöjda och är inte sena med att hylla den egna politiken, samtidigt som man gärna också vill agera opposition och just kritisera oppositionen. Man vill vara allt och man påstår dessutom att man är bäst på allt. Det är inte trovärdigt.

Människor runt om i vårt land är oroliga. De ser hur kvalitén och resultaten i skolan sjunker med det folkpartistiska statsrådet vid rodret. De ser massarbetslösheten som minoritetsregeringen misslyckats hantera. De ser misslyckade privatiseringar, utförsäljningar och hur man låter Svenskt Kraftnät straffa företag i södra Sverige enbart för att de ligger där just geografiskt. Folk ser detta och de är oroliga. Och den moderatledda minoritetsregeringen är nöjd.

Så gårdagens debatt i Agenda blev ganska klargörande. Moderatregeringen är nöjd och man har inte några lösningar för hur man ska bemöta och hantera de stora samhällsfrågorna, jobben, skolan, vården och så vidare. Det är beklagligt.

Stefan Löfven var den enda som med sina erfarenheter i bagaget pratade om hur arbetslösheten bland unga måste brytas, jobben skapas och näringslivet lyftas. Han höll den röda tråden debatten igenom och det mot en förtorkad borgerlighet som i vart och vartannat inlägg hyllade sig själva.

Det är över två år till valet men debatten igår gav tydliga signaler. Socialdemokratin är det enda trovärdiga partiet när det kommer till att ta ett samlat samhällsansvar. Det tydliggjordes med Stefan Löfvens utmärkta insats under debatten.
Lästips: Martin Moberg om gårdagens debatt, för övrigt en utmärkt blogg att följa om man vill ha snabba uppdateringar kring vad som sker i politiken.

Halland(S)bloggen rekommenderar: Peter Andersson om intrycken från gårdagens partiledardebatt, Roger Jönsson om att med gnällande vinns inga val, Anne Skånér om en partiledardebatt utan fokus på barn och unga, Staffan Lindström om att Reinfeldt är en mästare i att räkna som det passar, Interasistmen.se om att Åkesson var enkelspårig i partiledardebatten, Peter Johansson 1 om att Stefan Löfven ägde debatten, 2 om att "Örebro-Kent" kommenterar #agenda, Helena Ericson 1 om att moderaterna är inte redo, 2 om hur kan det glappa så på arbetsmarknaden?, Göran Johansson om gårdagskvällens partiledardebatt, Heléne Björklund om partiledardebatten, Kent Persson om att valet 2014 blir jämnt, Tokmoderaten om att Sjöstedt var mycket aggressiv i debatten, Martin Moberg om nytt jobb - inte för den som är i fas 3

Inga kommentarer: