torsdag 18 oktober 2012

Jennie Nilsson: Sverige har inte råd med en regering sittandes på läktaren


Regeringens passivitet riskerar jobben – ännu en gång. Hösten 2008 inleddes en våg av varsel som fick stora effekter på Sveriges ekonomiska utveckling och som slog ut tiotusentals jobb.
Trots att krisen tydligt berodde på sammanbrottet på världens finansiella marknader, och inte på strukturella effekter inom näringslivet satt regeringen passiv och tittade på när företag och jobb slogs ut. Vi kan inte ha en regering som sitter på läktaren.


Både företag och fack efterlyste gång på gång att regeringen skulle agera och anpassa regelverket så att det skulle bli möjligt för anställda i livskraftiga företag att under en tillfällig kris kunna ha kvar sin anställning och utbilda sig, istället för att kastas ut i arbetslöshet.

Det skulle ha positiva effekter på flera plan. Den enskilde behåller sin anställning och när den tillfälliga krisen är över har företaget personalen på plats, dessutom med stärkt kompetens. Företagen har då ett klart försprång när de möter de order som ofta kommer snabbt under återhämtningsfasen.

Liknande system fanns i många jämförbara länder, och på många håll förstärkte dessutom politikerna systemen ytterligare under krisen. Den exakta effekten av den här typen av permitteringssystem, eller korttidsarbete, går inte att belägga, men Deutsche Bank beräknar att 400 000 jobb räddades i Tyskland under förra krisen.
Helt klart är att en mycket högre andel av jobben försvann i Sverige än i Tyskland, trots att nedgången i industriproduktionen var större i Tyskland.

Trots att det gått fyra år har regeringen ännu inte agerat. Parterna på arbetsmarknaden tog därför själva initiativ till att ta fram ett förslag på hur en modell för korttidsarbete skulle kunna genomföras i Sverige. Regeringen uttryckte sig i debattartiklar och i media positivt till parternas förslag men har sedan inte presenterat något eget förslag.

När nu varslen ökar snabbt skulle det självklart varia en styrka för jobb och företag i Sverige om vi hade haft ett system för korttidsarbete på plats. Vi är beredda att snabbehandla frågan om regeringen bara lägger ett förslag på riksdagens bord.


Sverige behöver ett parti som tror och siktar mot framtiden och som också kan ingjuta detta hopp även hos befolkningen. Det kan vi med historik och vår nuvarande politikutveckling leva upp till. Vi tänker inte sitta på läktaren, vi har en politik som fixar matchen!

Jennie Nilsson, talesperson i näringslivsfrågor och riksdagsledamot från Halland

Rekommenderad läsning: Martin Moberg om verklighetens sjuka sjukförsäkring..., Göran Johansson om lönegaranti för bemanningsanställda..., FASAN om att lyssna på grälproffsen..., Tord Oscarsson om att alliansen har låst rodret med en kurs som bär rätt mot grund, fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens blogg, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Rekommenderad medialäsning: Arbetet 1, 2, SVT Sydnytt, Allehanda, DN, LT, DI, SR 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SVT, Sydöstran 1, 2, ÖP, SvD, GP, RoD, SVT

Inga kommentarer: