tisdag 29 januari 2013

Eva Borg: Bristen på "rätt" utbildad personal

Besökte nyligen ett företag i Kungsbacka. Ett företag som det går bra för. De växer så det knakar. De är i branschen ”energimätning”. Mycket ung personal. Många positiva bitar men när man pratade med VD:n så uttryckte han att de har svårt att få tag på ”rätt” utbildad personal. De söker personer med en teknisk utbildning.

Det här är något som återkommer ofta när man samtalar med företagare. Många av dem söker med ljus och lykta efter ”rätt” utbildad personal. Det här måste man göra någonting åt. Det som görs idag av den moderatledda alliansen är uppenbarligen inte tillräckligt.

Socialdemokraternas främsta prioritering är jobben. Fokus ligger på att få fler företag att starta upp och få befintliga företag växa och efterfråga arbetskraft. Därför har socialdemokraterna nu presenterat en lång rad nya förslag för att stärka företagen, höja Sveriges innovationskraft och öka kompetensnivån.

Vi socialdemokrater vill stärka samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Vi vill därför tillsätta ett innovationspolitiskt råd under ledning av statsministern. Det skulle vara ett viktigt steg för att i samverkan bygga morgondagens arbetsmarknad.

Vår partiordförande Stefan Löfven uttalade nyligen att på partikongressen i april så föreslås att kongressen antar ett mål om att sluta sysselsättningsgapet mellan kvinnor och män. Det är oacceptabelt att arbetsmiljön för många kvinnor är så slitsam och stressig att de inte klarar av att arbeta fram till pensionen. Det läggs också ett förslag som innebär att det vid offentlig upphandling ska tas hänsyn till sysselsättningseffekterna. Den offentliga upphandlingen är mycket omfattande och kan på ett helt annat sätt än idag användas för att ge jobb och bryta arbetslöshet. Det här är något som är mycket viktigt för oss som är förtroendevalda inom kommun och region att trycka på och påverka den offentliga upphandlingen.

Eva Borg, Kommunalråd i Kungsbacka

Andra bloggarGöran Johansson om ensidiga försämringar för de anställda..., Alliansfritt Sverige om att C skakas av nytt programförslag..., Ola Möller om att allt är lugnt sa Staffanstorps egen Bagdad-Bob..., Martin Moberg om Reinfeldts tankar/önskemål om fler låglönejobb i Sverige...,

Rekommenderad medialäsning: DN Ekonomi 1 om att fuskarna går grundligt till väga, 2 om företag i konkurs fick tillstånd, 3 om för tillstånd krävs jobberbjudande, 4 om papperslöse Deniz som utnyttjades av arbetsgivaren, Dagens Arena, Gotlands folkblad, Allehanda, SvD 1, 2, 3, Norra Skåne, HD, Laholms Tidning, GD, DN, Expr, Sydöstran, SR Ekot, Östran, Skånskan

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Det är märkligt att ingen i regeringen eller på arbetsförmedlingen (förmedla arbeten) har fattat vad det handla om.
Jag har under lång tid försökt få dessa båda parter att läsa följande: http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Var-verksamhet/Allmant-om-oss/Uppdraget.html.
Tyvärr går inte mina otaliga påpekanden hem. Tyvärr för alla arbetssökande. Tyvärr för alla duktiga företagare som söker kvalificerad arbetskraft.
Hälsar
Jan Sjöberg, Halmstad