Fredrik Reinfeldt har varit partiledare för Moderaterna i snart tio år och statsminister i sex. Det är en lång tid även i ett internationellt perspektiv. Hans finansminister Anders Borg har redan förkunnat att han kommer att lämna sitt uppdrag 2014, också den tunga statsekreteraren Hans Lindblad på finansdepartementet slutar meddelades det nyligen. De andra två arkitekterna bakom Nya Moderaterna, Sven- Otto Littorin och Per Schlingmann, har redan gjort sin sorti från politikens slagfält. Avgår också Reinfeldt innan valrörelsen eller efter valet 2014 ?
Mycket talar för det. Vid nästa val 2018 kommer Reinfeldt om han sitter kvar ha varit partiledare för Moderaterna i femton år och statsminister i tolv. Ingen moderat partiledare har suttit så länge sedan Arvid Lindman och ingen svensk statsminister har suttit så länge sedan Tage Erlander! Det tär naturligtvis på en människa. När Ingvar Carlsson avgick som statsminister 1996 såg han tillbaka på sin tid på statsrådsberedningen med Tage Erlander och konstaterade att då hanterades en ATP-fråga vart tionde år, nu (1996) är det tio ATP-frågor om året. Mycket talar för att arbetstakten är ännu snabbare i dag.
Redan nu märks en trötthet i Reinfeldts regerande. Skattesänkningarna är genomförda. De stora projekten och planerna lyser med sin frånvaro. I riksdagen märker vi att det blir färre tunga propositioner nu än förr. Regeringen Reinfeldts reformagenda tycks helt enkelt tom. Samtidigt nås vi av rapporter om hur flera tunga namn lämnar Moderaternas partikansli, senast biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg. Det som var Reinfeldts största styrka som ledare, nämligen att han samlat ett drivet, kompetent lag som delade hans syn på politiken och partiet (Schlingmann, Borg, Littorin, Schenström), är i dag närmast borta. Vad finns egentligen kvar av projektet Nya Moderaterna?
Väljarna måste få veta hur Reinfeldt tänker sig sin framtid. Spekulationerna är redan igång. Med en rad av politiska haverier bakom sig och en falnad glöd behöver väljarna få ett besked om hur länge Reinfeldt ska leda Moderaterna.
Detta behövs då Sverige står inför en rejäl nedgång i konjunkturen som sannolikt kommer att slå hårt mot svensk arbetsmarknad och svensk välfärd. I oktober räknade Arbetsförmedlingen in över 10 000 nya varsel, den högsta siffran sedan 2009. Varslen var nästan lika många i november. Var tredje svensk oroar sig för att man själv eller någon i familjen ska förlora jobbet. Sveriges Kommuner och Landsting har flaggat för tuffare tider. Våra barn riskerar att få betala för krisen då tuffare tider för kommunerna brukar resultera i nedskärningar i skola och omsorg. Skolresultaten har redan sjunkit sex år i rad.
Sverige behöver en framtidsinriktad politik som kan inge hopp. Det handlar om att stärka svensk innovationskraft och se till att företag ges möjlighet att växa. Men det handlar också om att rusta arbetskraften för den nya arbetsmarknaden. Vi socialdemokrater har en sådan politik. Vi föreslår slopad andra sjuklönevecka för företagen, utbildningskontrakt för unga, introduktionsjobb och fler högskoleplatser. Så vill vi bygga Sverige starkt för framtiden. Vad vill Fredrik Reinfeldt? Vill han ens sitta kvar?
Hans Hoff, riksdagsledamot (S)
Rekommenderad läsning: Roger Jönsson om har Sverige gett upp om framtiden...?, Nätverket RESURS om att Reinfeldt berömmer sig själv..., Peter Högberg om avgå försvarsministern, vi behöver ryssen för arbetslinjen..., Lena Sommestad om att jobb och frihet för kvinnor kräver mer än RUT-avdrag..., Karlssons retningar om att arbetslösheten går att lösa..., FASORNA om att MP har vaknat...., Martin Moberg om (ännu)en skakande berättelse om den sjuka sjukförsäkringen
Rekommenderad medialäsning: Aftonbladet 1, 2, Arbetarbladet, Dagbladet, Expressen, Folket, HD, NT, Piteå-tidningen 1, 2, SvD 1, 2, SR Ekot, SVT Agenda 1, 2, 3, SVT Mittnytt, Västerbottens folkblad, Östran
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar